Broderns krav: Stoppa Franks ord i dokumentären

TV4:s dokumentär ”Min pappa Frank Andersson” handlar om hur brottarens äldste son Isac, 23, försöker förstå mer om sin far. 

Frank Andersson var en frånvarande pappa. Isac var sju år gammal när han träffade sin far första gången. Det dröjde tre år innan de träffades igen

Intervjuer med flera av Frank Anderssons familjemedlemmar och vänner varvas med äldre inslag från tv och radio.

Men en viktig person saknas i storsatsningen: Frank Anderssons bror Tommy Andersson, 68.

Frank Anderssons barn Mileon, Montana, Mira, Winston och Isac i TV4-dokumentären ”Min pappa Frank Andersson”.

Foto: TV4

”Det är ju inget arv som vi pratar om”

Tommy fanns vid Frank Anderssons sida på sjukhuset när idrottsstjärnan dog på grund av komplikationer i samband med en hjärtoperation. Men Tommy Andersson hoppade av dokumentären när han förstod att TV4-programmet också skulle ta upp att Frank Anderssons och Tommy Anderssons pappa John på 1970-talet dömdes till tre års fängelse för att ha rånat en värdetransport. Han förklarar beslutet.

– Om fokuset var barnen så tycker jag inte att de ska behöva ha med sig det i bagaget. Det räcker att vi hade det. Det är ju inget arv som vi pratar om, säger Tommy Andersson.  

– Jag sa: ”Ska ni ha med John får ni ta bort delarna med mig för då vill jag inte vara med”. Historien är ju välkänd sedan länge, och jag har själv berättat den för mina barn, men jag tycker bara inte att Franks barn ska behöva bära det. 

Händelserna påverkade naturligtvis Tommy Andersson och hans syskon.

– Frank hade en förmåga att skylla allt på saker. För mig blev det en orsak att tänka ”ställ inte till det för då kan dina barn bli lidande”, så jag drog nytta av eländet i stället för att sänkas av det, säger han.

Brodern Tommy Andersson fanns vid Frank Anderssons sida på sjukhuset när han dog av komplikationer i samband med en hjärtoperation.

Foto: JOACHIM NYWALL

”Det var förkrossande för mig”

Under TV4-inspelningen korrigerade Tommy Andersson också uppgifter om pappans gripande för produktionsbolaget. Frank Andersson berättade i intervjuer att han var närvarande när polisen kom till deras hem. En av intervjuerna, i SVT, visas i dokumentären.

– Det är fel när Frank säger ”jag satt och kollade på OS när två långrockar kom”. Det var bara jag som var där. Frank var inte där. 

Minnet från händelsen är starkt. 

– Det var förkrossande för mig naturligtvis. Jag var upprörd för jag ville veta vad det gällde, de sa inget. Jag var ung och i chocktillstånd. Och pappa sa att det inte var någon fara och ”jag är hemma igen i morgon för jag har inte gjort något”. Jag litade ju på det för jag älskade honom. Och där satt jag ensam sedan, säger Tommy Andersson.

– Vi kände ju alla skam när det hände. Sedan hälsade vi ju på honom på olika anstalter och då var han min pappa igen. Och jag jobbade med honom när han kom ut och då var han en omtyckt arbetskamrat och en samhällsmedborgare som alla andra.

Frank Andersson var en av Sveriges främsta brottare genom tiderna. Här 1978.

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

”Kunde ha speglat Franks liv annorlunda”

Egenföretagaren Tommy Andersson har nära kontakt med Franks son Isac. Han gillar de delar av programmet som handlar om broderns barn. Frank Andersson lämnade efter sig fem barn från fyra olika förhållanden. Och i dokumentären samlas Isac, Montana, Mira, Winston och Mileon framför Frank Anderssons gravsten på Håjums begravningsplats i Trollhättan. 

– Det med barnen tycker jag var fint, säger Tommy Andersson.

– Och jag tycker man borde haft ännu mer om alla barnen. Och jag har pratat med Isac och sagt att jag tycker att han skötte sig så bra man kan göra. Och jag hoppas barnen kommer fortsätta hålla kontakten med varandra efter tv-programmet. Sedan tycker jag att de kunde ha speglat Franks liv annorlunda. 

Han tycker tv-programmet kunde ha hittat fler positiva infallsvinklar.  

– Alla vet ju att han var en slarver. Man kunde till exempel ha spunnit vidare på alla hans idéer som han var väldigt tidig med. Entreprenören Frank var tidig med både gym och lösgodis och mycket annat, säger Tommy Andersson.

Frank Andersson kom tvåa i ”Let’s Dance” 2011, tillsammans med danspartnern Charlotte Sinclair.

Foto: OLLE SPORRONG

Det har nu gått två år sedan Frank Andersson gick bort, 62 år gammal.

Tommy Andersson berättar om samtalet på sjukhuset den sista tiden. 

De talade om vikten av familj, barn och syskon. 

– Idrottsmannen Frank var gudomlig. Men han var inte världsmästare som människa och pappa. Han var ju oerhört trevlig och go’ när man umgicks med honom, när inga krav fanns. Det var alltid många ärliga skratt. Men som bror kan jag bortse från vissa sidor av honom. Som hans barn hade jag kanske inte känt samma kärlek. 

Frank Andersson hade bestämt sig för att ändra sitt liv.

– Han sa: ”När det här är över så kommer jag ned till er, så ska jag varva ned och så försöker vi samla ihop våra liv”. Nu fick han inte den chansen.

Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, känner igen diskussionen med Tommy Andersson. 

– Pappan och rånet kändes som en ganska stor pusselbit för det pusslet vi försökte lägga om människan Frank Andersson så vi gjorde ändå den journalistiska bedömningen att det fyller sin funktion, säger han.

Om broderns tillrättavisning om hur pappan greps fortsätter han. 

– Det var viktigare att låta Franks egna ord få berätta den storyn än exakt hur det gick till för det var inte det viktiga för oss utan snarare ångesten Frank hade för det som hände, säger Martin Nygren.

Frank Andersson

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann sina VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles.

Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar. 


Han gick bort 2018 på grund av komplikationer i samband med en hjärtoperation. 

Del 1 av ”Min pappa Frank Andersson” sändes 28 december på TV4.

Läs artikeln här!

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!