Därför kan du förlora 10 000 användare i din facebook-grupp på bara 1 dag!

Många facebookgruppsägare har funderat och kliat sig i huvudet över att 1000-tals medlemmar kan försvinna från en dag till en annan. En sådan aktion skapar frustration då gruppernas antal medlemmar oftast lockar fler användare och talar om en trovärdighet.

Facebook berättar aldrig varför medlemmarna försvinner och jag ska försöka förklara vad det är som händer!

2014 hade jag en facebooksida med nästan 100 000 likes/prenumeranter, jag skulle testa “trovärdighet” då jag sett att artister kunde få upp till 10 miljoner likes på en dag. Jag trodde inte det här var möjligt (hur populär Beyoncé än var), dessutom hade jag spårat BlondinBellas explosioner av likes på Expressen 10 år tidigare.

Efter en online undersökning och diskussion med vänner, var upplevelsen att 1 miljon likes var ytterst troligt för att artisterna “är så bra”. Jag köpte dock inte det och jämförde antalet sålda plattor med antalet likes, jag började skrolla och läsa kommentarer, jag läste kommentarer på bloggar och jämförde antalet likes med antalet kommentarer, jag kollade kvaliteten på facebookinläggen.

Ett inlägg av en “kändis” kunde ha 23K likes och texten kunde se ut så här “idag åt jag två morötter”! Kommentarerna under var i storleksordningen 600-800 st. 70% av kommentarerna handlade varken om innehållet eller kändisen och kunde se ut så här “jag älskar de lösningar du kommer med”, dvs helt avvikande och från länder där “kändisen” inte verkade!

Jag gjorde min profil (en kändissida), skaffade ett konto på fiverr och köpte upp till 20 000 likes åt gången (kostade ca 50 kr). Kommentarerna var betydligt dyrare så det fick räcka med ett 30-tal. Sen lämnade jag bara min facebookssidas adress och efter ca 1 timme hade jag över 1K likes och ett par kommentarer.

När mina likes ökade, steg jag i popularitet i sökmotorerna och “riktiga” människor började gilla inläggen. Efter det att jag populerat färdigt ena gången skrev jag ett intetsägande inlägg eller laddade upp ett falsksjungande ljudklipp. Nu var folk som galna och gillade hej vilt och skrev kommentarer som “åh vad du är bra”!

Under 2016 (då hade jag redan lagt ner min idolsida) skärper Facebook tonen mot köpt trafik och något annat dyker upp istället. Marknadsföringsexperterna var inte villiga att släppa strategin i första taget då kändisar och utvalda bloggares managers betalade grova summor för gratisresan upp till skyarna. Det startades facebookringar där ett företag kunde äga 1000-tals facbookkonton som styrdes lokalt genom ett dataprogram.

Varje konto fick ett ex antal bilder (många kommer från tjänster som https://generated.photos/faces se bilden under) och i programvaran delade och skrev anonyma anställda kontona.

AI faces

Så här kunde det se ut:

  1. Gå till länken https://…facebook-fraud.(domän)
  2. Logga in på ditt konto
  3. På vänster sida av din chattruta som är uppkopplad mot facebook ser du vem du är, ditt namn, din region, din ålder, dina intressen och din politiska vy. På höger sida om chattrutan ser du vem du talar med.
  4. När en person skriver till dig då är det den meningen du ser i chattutan, svara på frågan och locka individen att fortsätta prata.
  5. Skriv upp all information som individen delar (politisk vy, alkoholvanor, sexvanor, religion, ekonomisk status osv) ger dig under hans profil till höger på din chattruta.
  6. När du noterat allt och svarat, kommer en ny användare upp och din nya profil, fortsätt som förut.

En anonym anställd kan vara 300 olika personer under en dag! En del konton används för att trolla med och värva medlemmar till partier eller fundamentalistiska grupper och då får den anonyma anställda ett google ark där uppdraget står, t ex “du är Socialdemokrat och ska försvara Kärnkraft, du ska involvera dig i så många grupper du kan för att trolla och omvända icke Socialdemokrater till Socialdemokrater”!

Jag tog Socialdemokrater ur luften och det har ingen förankring i texten.

Facebook har megaproblem med alla påverkansnätverk som agerar i det dolda och alla hundratusentals fejkkonton som har ett marknadsföringssyfte!

Facebook har mellan ca 1, 7 – 2,7 miljarder aktiva konton men är förbjudet i 10 länder varav Kina är ett. Den globala befolkningen är ca 7,8 miljarder och förutom de 10 förbjudna länderna finns det 10 länder till på kartan som inte ens har internet!

Förstår ni vart jag vill komma?

Försvinner 7 000 – 10 000 medlemma från er grupp på ett dygn, då kan ni vara mer eller mindre säkra på att det var fejkkonton, trollkonton och påverkanskonton och inte bara från arrangerade facebookringar (betalbara tjänster).

Ingen anledning att tappa humöret eller vara rädda för att ni tystas, känn en viss glädje istället – då försvann ett gäng mullvader till då!

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!