Minnesord om Agneta Weiland

Skribenten Agneta Weiland, Dalby, har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är maken Göran Thell, syskonen Lillemor Lundgren och Mats Weiland med familjer.

Agneta var min storasyster, sex år gammal när jag föddes. Så jag har känt henne hela livet. Mitt första minne av henne är från Vejbystrand där familjen hyrde en sommarstuga i slutet av fyrtiotalet. Jag sitter i en trillebör på väg till stranden bland handdukar och badrockar. Agneta drar, pratar och pekar. Jag minns min förundran; Hur vet hon allt? Vi bodde i Åstorp på den tiden, så Vejbystrand var nästan exotiskt. Solen, luften, den vita sandstranden och havet.

Så fortsatte det under min uppväxt. Agneta var närvarande, engagerad och stimulerande. Ett annat minne: jag var väl kring 12 år, fast i Mumintrollen och Enid Blytons Fem-böcker.

– Du får tio kronor av mig om du läser Zacharias Topelius, Fältskärns berättelser, sa Agneta. Sex slitna, halvfranska band på gammelsvenska på bokhyllan i vardagsrummet.

Jag gav mig i kast med dem, förhördes av min syster, fick tian och ett nytt perspektiv på läsning.

Hon tog studenten i Helsingborg och fortsatte sedan med studier i Lund, en fil. kand. med litteratur och historia som huvudämnen. 1968 bar det iväg till Göteborg och första jobbet som copywriter på en reklambyrå. Något år senare träffade hon sin make Göran Thell, en kärlek som varade livet ut.

I början av 70-talet flyttade de till Malmö och hittade så småningom sitt drömhus i Torna Hällestad. Det sociala nätverket växte och huset på Trollskogsvägen blev ett viktigt nav i umgänget. Vi som hade förmånen att känna dem glömmer aldrig samtalen och kalasen!

Karriären förde Agneta och Göran vidare och 1985 flyttade de, efter viss vånda, till Stockholm. Agneta blev egenföretagare och ansvarig för utbildningen i copywriting på Berghs SoC. Hon var föreläsare på Stockholms universitet, Högskolan i Jönköping och en mängd andra platser. Hon skrev också kokböcker, en verksamhet som ledde till långresor till Indien och USA.

De höll kontakten med Skåne genom att skaffa en sommarstuga i Grevlunda på Österlen.

2001 flyttade de tillbaka och bosatte sig i Dalby.

Agnetas intresse för historia, litteratur och kultur ledde till många resor ut i Europa. En annan viktig del av livet blev trädgårdarna. Hon älskade att följa årstiderna och att se grönskan komma och gå.

I december drabbades hon av covid-19 och på juldagen somnade hon in, utan smärta eller oro. Innerligt älskad och saknad.

Mats Weiland

Läs artikeln här!

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!