”Nu känner folk igen mig på ett annat sätt”

Biträdande statsepidemiologen om sin nya roll, sitt utseende och nya boken

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad: 12 januari 2021 kl. 12.04
Uppdaterad: 12 januari 2021 kl. 14.01

Det blev stundtals mer fokus på hans utseende än på pandemin.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, bokaktuell med ”Hälsogåtan”, chockades av uppståndelsen.

– Det har varit extremt och exceptionellt.

Han var varit biträdande statsepidemiolog sedan 2014 och har gått under radarn för de flesta svenskar. Men i våras blev plötsligt Anders Wallensten, 46, och kollegorna på Folkhälsomyndigheten rikskändisar när coronapandemin fick sitt fäste i Sverige.

När det kommer till just Wallensten är det inte bara hans arbetsinsatser som har varit i fokus. Hans yttre har om möjligt fått ännu mer uppmärksamhet och han har ofrivilligt fått dras med smeknamn som ”smittskyddsbabe”.

En brittisk vetenskapsjournalist har för övrigt twittrat: ”Den verkliga folkhälsorisken är att råka skära sig på hans käklinje”.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten har inget emot att kallas Sveriges sexigaste man. ”Men jag hoppas framför allt att folk tycker jag gör ett bra jobb”.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten har inget emot att kallas Sveriges sexigaste man. ”Men jag hoppas framför allt att folk tycker jag gör ett bra jobb”.

Det var dock inte därför vi sågs över en kaffe i Täby på behörigt avstånd. I dagarna släpptes boken ”Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd” där Wallensten i olika kapitel beskriver de sex pusselbitarna som enligt honom är viktigast för hälsan: rörelse, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn.

Men Wallensten försöker inte rida på någon coronavåg. Boken har varit planerad sedan länge.

– Det här är ett projekt jag drog igång redan för tre år sedan, så den är skriven innan pandemin. Redan förra hösten planerades det för utgivning i somras, men så kom pandemin och vi bestämde oss för att skjuta på den ett halvår. Folkhälsa är viktigt oavsett och därför känns det okej att ge ut boken. Pandemin är superviktig, men andra delar ska inte stanna upp för det.

Extra skjuts på försäljningen

Tror du att du får en extra skjuts försäljningsmässigt med tanke på ditt nyvunna kändisskap?

– Absolut, det gissar jag. Folk känner igen mig på ett annat sätt numera, jag hoppas det är på ett positivt sätt och man tycker jag har varit bra på att förklara saker. Det hoppas jag kunna ta in i den här boken.

Vad fick dig att vilja skriva boken?

– Jag är ju läkare och kan en del om hälsa, men jag började läsa på lite mer om det för att förstå allt. Även om jag alltid har levt ganska hälsosamt och tränat rätt mycket har jag varit stressad och lite skadad. Jag märkte också att jag var nyfiken på trender. Vilken träning är bäst och kan jag må bättre av att ta ett visst tillskott?

– Till slut kände jag att jag ville hitta ett förhållningssätt som jag verkligen tror på och att man kan landa i något som känns tryggare än en åttaveckorskur eller ett tolvveckorsprogram. Det är så lätt att lockas av sådana lösningar. Jag har i stället fokuserat på det som det finns belägg för i vetenskapen, men som också är rimligt ur ett perspektiv där man tar in ett ursprung, under mycket lång tid har vi levt i naturen som jägare och samlare. Då fanns inte den här stressande miljön och vi hade inte det här schemat som vi har i dag. Vi åt också andra saker.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Pandemin har gjort Anders Wallensten till rikskändis – och gett honom smeknamn som ”smittskyddsbabe”.

– Jag har landat i ganska grundläggande hälsoråd. Det som är positivt är att jag har kommit fram till att hälsa är något som är väldigt brett, det är inte bara kost och motion. Det är även den mentala biten, hur vi tänker, våra relationer, hur mycket vi sover och vilken omgivning vi befinner oss i. Det gör det hela lite lättare på ett sätt eftersom det innebär att man kan börja på många olika områden när det kommer till hälsan. Man måste inte ge sig ut i löparspåret om man inte vill, man kan börja med de andra bitarna och få hälsoeffekter där också.

Är du nöjd med boken?

– Jag är väldigt nöjd. Jag tycker själv jag har nytta av den och jag hoppas att även andra kommer ha det. Det är en ganska allomfattande bok, jag har gått in på många områden om hälsa och sett det som min uppgift att konkretisera det gemensamma. Som läkare är min önskan att hjälpa alla till att få en bättre hälsa och jag jobbar ju också inom folkhälsa, så det känns jättekul.

Äter onyttigt – ibland

Lever du som du lär?

– Jo, men det tycker jag. Men jag har inte ändrat mig från en dag till en annan, det har varit en process och jag har tagit det steg för steg. Men jag har absolut perioder då jag är stressad, sover dåligt, inte hinner ut i naturen och äter onyttigt. Men något jag har blivit bättre på och som boken har varit ett stöd för är att fånga mig själv. Alla kommer trilla dit och äta dålig mat eller inte träna under en period, men bara man är medveten och regelbundet tänker över sin hälsa så blir det lättare att komma igen.

Får du dåligt samvete om du äter dåligt, eller är det bara upp på hästen igen efter en glasskväll i soffan?

– Jag har försökt sluta med dåligt samvete, det är ingen mening med det. Det är en av sakerna man också har hittat i forskningen gällande hur man ska tänka. Att vara för hård mot sig själv gynnar ingen. Det är smartare att förlåta sig själv och tänka att nu hände det här men i morgon är en annan dag. I långa loppet är det bättre än att gå och gräma sig och tänka att man har misslyckats.

Du har många läkare i släkten, inspirerade det dig till yrkesvalet?

– Det gjorde det absolut, men det var inte en press hemifrån. Mina föräldrar och släktingar har alltid verkat trivts så bra trots att de inbördes haft olika jobb. Det har varit alltifrån kirurger till forskare. När det väl var dags kändes det som ett säkert kort. Jag ville också jobba med något där man hjälper till och gör gott.

Tränar varje dag

Du sa tidigare att du har varit stressad. Hur har du upplevt de senaste tio månaderna?

– Det har verkligen varit stressigt och väldigt intensivt. Särskilt i våras och mitt sätt att hantera det var många. Jag tränar exempelvis lite varje dag. Det behöver inte vara jätteintensivt, men efter jobbet gör jag någonting. Ibland stretchar jag, ibland blir det ett tungt styrkepass eller så ger jag mig ut i spåret. Jag gör något för att rensa huvudet och för att rensa tankarna. Jag försöker också ha fasta rutiner när det kommer till att gå och lägga mig och sådana saker. Man ska inte heller glömma bort att prata av sig med vänner, det sociala nätverket är superviktigt.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

En av pressträffarna i mars 2020, med Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell och Anders Wallensten samt Svante Werger, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vad gör du när du inte jobbar, förutom att träna?

– Förr i tiden umgicks jag med vänner. Nu blir det mycket mer häng med familjen, jag har ju tre barn så det blir mycket aktiviteter med dem. Jag gillar också att spela musik och gitarr, det är ett intresse jag haft vid sidan av. Jag spelar ibland med mina vänner och under mina studentår hade vi ett hobbyband.

Vad tycker barnen om din nyvunna uppmärksamhet?

– De tycker det är ganska kul, jag får ju snälla kommentarer för det mesta. Det händer att folk hälsar på stan, men alla är trevliga så det är bara kul. Så de är glada även om de tycker det är lite speciellt.

Vad tycker du själv?

– Det är lite samma sak. Men jag är ju en myndighetsperson som är van att jobba med mina kollegor, jag kan vara med i tv någon gång eller kanske medverka i någon artikel. Men det här har varit extremt och exceptionellt och väldigt annorlunda. All uppmärksamhet kring mig och mina kollegor var otroligt oväntad.

När det pratas mer om din käklinje än pandemin, blir du smickrad eller vill du bara gå hem och lägga dig?

– Alltså… Det är lite kul för att det känns så märkligt. Men det är inget jag hade förväntat mig eller tänkt på. Det går inte riktigt in och det känns som det är en annan person som de pratar om.

Sveriges sexigaste man

Noterade du att du blev vald till Sveriges sexigaste man i Rix Morronzoo?

– Haha! Ja, det var några kompisar som tipsade mig om det här. Det var ännu ett kvitto på den här konstiga situationen som har varit i år. Men för det mesta är ju komplimanger bara trevligt. Men jag hoppas framför allt att folk tycker jag gör ett bra jobb, det är det viktiga.

På tal om det, hur ser arbetsdagarna ut?

– Numera blir det mycket hemmajobb och jag är med på olika möten som avlöser varandra, däremellan läser jag rapporter och artiklar och försöker komma med smarta synpunkter. Jag gör också enstaka sådana här saker.

Foto: NILS PETTER NILSSON

Anders Wallensten intervjuas vid en av de tidigare dagliga pressträffarna om covid-19.

Med tanke på den balans du förespråkar i boken, hur tänker du kring dina arbetsdagar som måste vara rätt mastiga nu för tiden?

– Jag har känt ett visst ansvar att vara tillgänglig större delen av dagen än till ett visst klockslag. Det är jag helt okej med, men jag inser att det inte är optimalt i längden för min egen hälsas skull. Det är klokt att dela upp arbete och fritid på ett bättre sätt än jag kunnat göra i år. Men det är en speciell tid och jag vill såklart hjälpa till så mycket jag kan.

Vill gärna resa igen

Vad längtar du efter att få göra när allt är över?

– Just nu är det att kunna umgås med vänner och släkt, eller att ha en middag hemma eller att gå på en större fest. Och kanske resa igen, såklart. Men är det något som varit positivt så är det att vi upptäckt att det finns andra sätt att lösa möten på än att resa. Vi kanske får en annan balans kring det efter pandemin, om inte annat för miljöns skull. Vi har lärt oss att använda redskapen på andra sätt och det är en viktig insikt.

Tror du våra beteenden kommer förändras efter pandemin?

– Gissningsvis har folk fått upp ögonen. Den vanliga influensan störtdök ju när folk började hålla avstånd och tvätta händerna.

– Men vi är sociala varelser och kommer vilja umgås igen.


Här är min dag

  • 06.45 Går upp. Frukost med kort reflektion och planering av dagen. Morgonstök med barnen om de är hos mig och kort jobbpass för att uppdatera mig om nyheter och hantera viktiga mejl som kommit under natten.

  • 08.45 Om jag hinner tar jag gärna en kort promenad runt kvarteret för att komma i gång och få lite ljus innan dagens möten börjar, nu när det inte blir någon cykling till jobbet.

  • 09.00 Normal start för dagens gemensamma möten, mejlarbete och arbete med texter och underlag avlöser varandra. Kan jag ta något möte under en promenad gör jag det, annars försöker jag komma ut och promenera i skogen som ligger nära huset en stund under lunchen. Före middagen bryter jag gärna av med någon form av träning. Är det ont om tid får det bli enklare rörelseövningar medan maten blir färdig. På kvällen behövs ofta ett till pass med jobb och svara på mejl, men förstås även hjälp med barnens läxor och praktiska saker som behöver fixas.

  • 21.30 För att kunna somna lättare försöker jag få till en lugn period utan för mycket intryck.

  • 22.30 Lampan släcks.


Det här är jag

Namn: Anders Theodor Wallensten.
Född: 22 januari 1974 i Stockholm.
Familj: Frånskild, tre barn.
Karriär: Utbildad läkare, disputerade på en avhandling om influensavirus hos vilda fåglar som var den första svenska avhandlingen om fågelinfluensa. Arbetade vid Health Protection Agency i England 2007-2009. Biträdande statsepidemiolog sedan 2014.
Aktuell: Med boken ”Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd” (Bonnier fakta).

Publicerad: 12 januari 2021 kl. 12.04

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Läs artikeln här!

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!