Ny serie – Någon Form av Färg eller ”How to dig a canal with a spoon”!

För att halta mig bort från världsproblemen tänkte jag se hur mycket jag kan återanvända till möbler och nyttoprylar i hemmet.

Bakgrund: 2015 lämnade jag mitt hem och kort därefter brann större delen av mitt bohag ner till grunden, resten gav jag till barnen. Att starta på ny kula i lågkonjuktur och Corona är inte det enklaste och jag har smitt på en plan ganska länge nu.

Jag vill nämligen inte köpa allt nytt igen, saker har ringa värde för mig om det saknar ”själ”! Därför har jag sakta börjat bygga upp mitt bohag av ”rester” som fanns i lägenheten när jag flyttade in och trä jag funnit i skogen, tomflaskor och allt möjligt!

Problemet är att jag är lite förnäm sedan barnsben och gillar ”exklusivt”, jag saknar verktyg och äger inte så mycket tillbehör. Jag ligger på nivån ”how to dig a canal with a spoon”! Hittills har jag byggt en säng, soffbord och lite småsaker, ting som kräver ombearbetning.

Min ”exklusivitetsådra” genomsyrar allt (trots att jag är fattig ekonomiskt sett), jag bär hellre kvalitetsmärken till dess kläderna faller av kroppen än handlar billigt på H&M för att alltid vara i senaste modet eller som alla andra. Jag skulle hellre låta min dotter designa min vägg med penslar än att tapetsera nytt, eller ja nya tapeter skadar ju inte innan men med den poängen sagd väger hantverket tyngre än massproduktion.

-Mest av allt älskar jag sakers historia!

Det jag bygger just nu kallar jag för ”Lingonserien” och det märkligaste med serien är namnet, det finns nämligen inga lingon med, det var bara det första namnet jag kom att tänka på! Det som bestämde mönstret var de enda två flaskor nagellack jag hade.

Jag har målat tavlor och gjort skulpturer sedan 80-talet och har en hel del lustiga anekdoter som hör ihop med mitt måleri. Jag kommer att bjuda på dem vartefter det lider. En bjuder jag på nu.

För 30 år sedan när min äldsta son var liten, då lade jag in en annons i tidningen som löd ”Jag skulpterar av det finaste du har”. Annonsen var kort och koncis. Jag förväntade mig att ledsna hussar och mattar skulle höra av sig och säga -skulptera av min hund Pegasus! Istället ringde väggtelefonen varm av herrar som ville att jag skulle skulptera av deras finaste ”ägodel” och det var snoppen! Det som fick mig att sluta skulptera var mannen som ville bli avbildad som Jesus på Korset med tillägget att han skulle använda riktiga törnen ”du är väl inte rädd för blod”?

Herregud! Här var jag en ung jänta med liknande Katolsk-Ortodox uppfostran och vart vettsskrämd!

Tillbaka till mitt byggande, poängen är med just ”Lingonserien” att den är imperfekt, den har skavanker som jag framhäver. Något mer som jag utnyttjar effektivt är fysikens lagar -går det att utnyttja energi som annars försvinner? Svaret är ja, annars hade jag inte nämnt det. Jag kommer alltså att utnyttja spillenergi till konstruktioner som annars kräver ”mer energi” och nya dyra föremål.

Kan jag? Absolut, man är inte uppfinnarens barn utan att ta med sig lite på vägen!

Min pappa var en av Sveriges bästa uppfinnare (kanske den bästa) och lade grunden (bokstavligt talat) till dagens avloppssystem med golvbrunnar, insatser och naturvänliga hållbara rör. Han har räddat miljoner hushåll från vattensskador och låg i genialitet långt före sin tid. De olika bevattningssytem bara som han skapade, drar in miljarder i USA idag. Imponerande – God bless his soul!

Nu är jag inte där och uppenbarligen inte rik, men fruktansvärt förmögen på insidan. Jag har funderat på att göra en svävar-säng (jo det är möjligt) men saknar än idé om hur jag ska få den tyst och utan extra energiåtgång. Det mesta jag bygger (eller kommer att bygga) kräver resurser, en del har jag och andra har jag inte. Även om jag har hittat små ”nifty” lösningar som att torka kläder på spillvärme (jag tvättar för hand), har jag inte löst de större problemen än.

Jag kan göra en gasfylld flytkudde på kanske 30L med det jag hittar i naturen och med bara en kondom, men på land -what’s the point? Jag kan göra en tvättmaskin som inte går på el, men saknar verktyg…

Så om du gillar lösningar och återvinning eller vill lära dig ”hur man gräver en kanal med sked”, då är den här bloggserien för dig. Ifall den är för dig, glöm inte att prenumerera (gratis) och kom gärna med ideer! Jag kan nämligen inte passera något gammalt kastat utan att se nyanvändning.

/Christine

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!