Viktagare drivkrafter än tävlande för parkourmästaren

Emanuel Hansson får ofta förklara varför man inte tävlar i parkour. Årets ambassadör i Sjöbo berättar om hur det är att vara en ledare i en idrott som fångar upp unga som vill vara aktiva men inte lockas av det traditionella föreningslivet.

Emanuel Hansson lär ut parkour i Sjöbo, Trelleborg, Höllviken och Malmö.Bild: Pressbild

Det som för Emanuel Hansson började med träning på hinder i Sjöbos gatumiljö har i dag växt till ett eget företag och ett kändisskap med 1,5 miljoner visningar i månaden på sociala medier. Idag tränar han 300 ungdomar i veckan i Sjöbo, Trelleborg, Höllviken och Malmö.

– Varje steg har haft sin tidsperiod. Efter att jag själv hade börjat var det många som var nyfikna när jag var ute och tränade. Folk började hänga på och ville vara med. Det blev ett växande intresse att lära ut och sprida passionen vidare, säger Emanuel Hansson.

Intresset blev så stort att han snart startade en föreningen i Sjöbo.

– Efter det gjorde jag mycket annat som växte fram kring verksamheten. Jag behövde ett företag som komplement när jag gjorde uppdrag som inte borde gå via föreningen, saker som jag ville jobba mer med.

Det handlar om samarbeten med skolor, kommuner, fritidsgårdar och workshops. Han har också tillfrågats till barnkalas.

– Någon som fyllde år kanske hade bjudit in hela klassen och då hade vi ett kalas där de fick lära sig tillsammans med mig.

Hur var det att bli tränare och ledare?

– Det är en stor roll att axla. Det absolut viktigaste för att behålla intresset är att erbjuda bra träning och vara en bra ledare genom att se till att alla är välkomna och hittar sin plats.

Har du ett annat sätt att vara ledare på än en tränare inom traditionell sport som fotboll eller ridning?

– Det är det som är grejen. Nu passar parkouren mitt pedagogiska tillvägagångssätt. Vi tävlar inte. Jag tror att jag hade lärt ut fotboll på samma sätt. Grunden är alltid att mina elever ska känna sig välkomna och trygga. De ska ha en plats i gruppen, säger Emanuel Hansson.

Sedan är det viktigaste att det är bra träning och att de känner att det lärt sig något, förklarar han.

– Om vi har gruppträning utomhus och en elev inte klarat att komma upp för en mur har vi en oskriven regel att vi hjälper personen upp. Det tappar man om man har tävlingsgrejen. Då är det inte nära till den tanken.

Hur mäter du framgång?

– Jag utgår från min egna träning. Jag vet hur det känns att ”sätta” ett stort hopp. Det ger en stor adrenalinkick i kroppen. Det är fantastiskt. När jag ser utvecklingen hos ett barn som klarar ett hopp och sedan går upp på en pallplint på en meter, som de kanske aldrig vågat tidigare – och vågar hoppa själva utan att jag står bredvid. När de får den kicken då känner jag att jag lyckats.

I sociala medier har Emanuel Hansson 400 000 följare.

– Jag har anpassat materialet till min publik. Precis som parkouren är min grundtanke att mitt material ska vara glatt. Det ska vara roligt och man ska bli glad av att kolla på det. Men det finns också en underliggande tanke att jag vill få barn aktiva. Jag vill att barn och ungdomar ska röra på sig.

Tycker tittarna att videoklippen är häftiga kan de leda till att de börjar röra på sig och går med i en förening, funderar Emanuel Hansson. På kuppen har han blivit lite av en kändis.

– Om jag är på ett aktivitetsställe var som helst i Sverige så känner folk igen mig och kommer fram och hälsar.

Att Emanuel Hansson satt Sjöbo på kartan gillas av kommunen som i december utsåg honom till Årets ambassadör.

– Det känns bra att ha backning lokalt från kommunen där man bor. Det är en stämpel att man har gjort något bra.

Läs artikeln här!

Läs artikeln här!

Leave a reply

error: Content is protected !!